Реєстрація Відновлення паролю
У кошику немає товарів
Переглянути кошик

Яке походження слова чай?

Слова, які використовують для позначення слова чай в різних країнах мають зв'язок з торговими зв'язками, по яких він був завезений.

В країнах, куди він прибув морським шляхом, слова які позначають чай починаються на "Т": tea-англійською, tee - німецькою, the - французькою, te - італійською, — все це варіанти терміна t'e, який був взятий із діалекту міньнань китайської провінції Фуцьзянь.

В свою чергу, країни, які пізнали чай через континентальний шлях (Тибет, Індія, Іран), використовують слова, які починаються зі звука "Ч", подібний до мандаринського cha.

Живцювання

Зараз для створення нових рослин зазвичай використовують живцювання. Ця техніка вегетативного розмноження полягає в тому, що у рослини-матері беруть стебло з одним листком і садять безпосередньо в землю, щоб отримати нову рослину, яка володіє ідентичним генотипом.

Такий метод забезпечує створення однорідного продукту, що має однакові органолептичні властивості, і збільшує врожайність. Однак такий спосіб відтворення має великий мінус. Враховуючи, що рослина клонована цим методом, є копією рослини-матері, то разом з позитивними якостями вона успадковує і всі його недоліки.

Так, якщо одна рослина захворіє, то вся плантація може дуже швидко заразитися. Для того, щоб уникнути цієї небезпеки, в чайній культурі практикується поєднання двох методів розмноження: вирощування з насіння і живцювання.

Теруар

Крім вибору рослинного матеріалу, періоду і тонкощів збору, такі властивості плантації, як ґрунт, клімат, висота над рівнем моря і широта, являють собою фактори, що великою мірою відбиваються на якості чаю.

Кожен регіон має свої землеробські умови. Таким чином, той самий чайний кущ може давати різний смак залежно від того, де саме він росте.

Коли рослині необхідно постійно адаптуватися до навколишнього середовища, вона, крім інших реакцій, виробляє речовини, що мають цікавий смак. Поняття «теруар» дозволяє визначити характер регіону або конкретної ділянки землі за допомогою вивчення ґрунту, клімату, положення над рівнем моря та широти з урахуванням майстерності чайних майстрів.

Чайний кущ досягає оптимального зростання в тропічних та субтропічних регіонах. Йому необхідні рясні дощі (мінімум 1500 міміметрів на рік), а сухий сезон не повинен перевищувати трьох місяців. Ідеальна середня температура 18-20 ° С, сонячне освітлення не менше п'яти годин на день та відносна вологість від 70 до 90% сприятливі для його розвитку.

Він погано переносить заморозки, тож зима може його занапастити. За винятком деяких культиварів, спеціально відібраних для життя в холодному кліматі, чайний кущ може загинути за температури нижче -5 °С. Крім того, якщо протягом року температура залишається надто низькою, зростання куща значно сповільнюється.

Чай стали вирощувати в IV столітті, тоді ж з'явилися і перші плантації, найімовірніше в Китаї, в регіоні Сичуань. До цього врожай збирали в лісах, зі старих диких дерев.

У лісах Юньнаня все ще ростуть старі чайні дерева, листя яких використовують для виробництва рідкісних і неповторних сортів, але основне вирощування чаю в наші дні відбувається, як правило, на плантаціях, які називають "садами".

Чайна культура вимагає багато роботи та великого досвіду.

В більшості країн-виробників безліч дослідницьких центрів вивчають і створюють нові, більш стійкі культури, які не тільки мають цікавіші органолептичні властивості, але й здатні адаптуватися до конкретного клімату.

Це призвело до створення нового типу культури, що сприяє гібридизації та клонуванню кращих культиварів

Операція водночас проста і важлива, яка полягає в тому, щоб зірвати молоді пагони з кущів.

Практично у всіх країнах, крім Африки, цю важливу роботу доручають делікатним жіночим рукам. Збиральниці повинні захопити між великим і вказівним пальцями кінчик листка. обережно відірвати, а потім скласти листя в бамбукові кошики, які вони носять за спиною на ремені.

Це дуже важливий момент, адже концентрація ароматичних речовин залежить від зрілості листка: чим молодший листок, то більше в ньому ароматичних речовин, але водночас він дрібніший, а врожай відповідно мізерніший.  

Отже, прибутковість саду та смакові якості врожаю великою мірою залежать від вибору чайного листя.

 

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Ви можете бути першим!

Додати коментар

Щоб залишити коментар під своїм логіном, увійдіть або зареєструйтеся.