Реєстрація Відновлення паролю
У кошику немає товарів
Переглянути кошик

#прочай

Чай - це вічнозелене дерево роду камелія, одне із тридцяти в сімействі чайні.

У дикому стані чайний кущ може досягати тридцяти метрів у висоту, але, не дивлячись на те, що він цвіте і плодоносить, для виробництва чаю використовують тільки листя. Вони мають овальну форму, темно-зелений колір, зубчасті краї та довжину від п'яти міліметрів до двадцяти п'яти сантиметрів.

Будучи родом із Китаю, провінції Юнь Нань, де він досі у великій кількості росте в дикому стані, сьогодні чай вирощують на п'яти континентах між 43-ю північною паралеллю (Грузія) і 27-ю південною паралеллю (провінція Корієнтес в Аргентині).

Різновиди чайних кущів

З двохсот описаних видів камелій для виробництва чаю використовується лише один - камелія китайська (CameІіа Sinensis). Даний вид поділяється на три основні різновиди: китайську (sinensis), асамську (ossomico) і камбоджійську (combodiensis).
Sinensis у перекладі з латинського означає «китайський» - за назвою країни, в якій чай був відкритий. Невелике жорстке матове листя дерева дає дуже ароматний, але не дуже міцний напій. Це витривала рослина, тому її вирощують в основному на великій висоті та в районах з жорстким кліматом.
Асамський різновид, відкритий в індійському регіоні Асам. Добре пристосований до життя в тропічному кліматі цей різновид в основному виростає на рівнинах і в регіонах з сильними опадами Індії, Африки та Шрі-Янки. Її велике щільне листя, менш ароматичне, ніж листя китайського різновиду, дають дуже темний напій з яскраво вираженим смаком.
Листя камбоджійського різновиду великі й гнучкі, можуть досягати двадцяти сантиметрів у довжину. Її органолептичні властивості менш вишукані, ніж у китайської та асамської різновидів, тому її рідко використовують для виготовлення чаю. Однак завдяки її великій здатності до природного схрещування вона використовується в основному для створення нових сортів.

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Ви можете бути першим!

Додати коментар

Щоб залишити коментар під своїм логіном, увійдіть або зареєструйтеся.